NIEUWS

16 maart: voorjaarsbeurt en vrijwilligers gezocht
zaterdag 16 maart is NL DOET, dan gaan we de tuin de grote voorjaarsbeurt geven. Wil u deze dag, of zo nu en dan of zelfs regelmatig in onze mooie tuin meewerken, kom kijken wat we doen. Meld u aan via https://www.nldoet.nl/klus/grote-voorjaarsbeurt-kloostergaarde. We zijn er van 09.30 tot 15.30.

Er is veel te doen, ook een paar bijzondere klussen. Uiteraard met goede verzorging middels lunch, koffie en thee vanuit theehuis “de Karmeliet”.

Lokale en landelijke wandelroutes lopen nu door de tuin dus willen we borden met uitleg plaatsen. Die zullen ook officieel onthuld worden met hopelijk wat aandacht van de pers.

Ook de groentetuin gaat weer van start; vorig jaar hebben we een goed begin gemaakt en daar gaan we graag mee verder. Langs de rand gaan we kamperfoelie en vlierbessen planten.

Met jullie hulp hebben we een kleine kapschuur voor ons gereedschap gebouwd, nu gaan het terrein ervoor glad maken en inplanten.

Verder is er nog allerlei opruim/snoei/ en wied-werk. Je kunt dus kiezen tussen stevig werk en fijner werk. In onze mooie tuin, hopelijk met mooi weer.

Programma:

  • 09.30 uur beginnen we met een koffie en een rondleiding;
  • rond 12.30 uur is er lunch
  • rond 13.30 uur nemen we de borden feestelijk in gebruik
  • rond 15.30 uur stoppen we.

Het afgelopen jaar hebben we niet stil gezeten; wekelijks hebben we foto’s op onze site gezet http://www.dekloostergaarde.nl/foto-van-de-week/ en ook op instagram kun je ons volgen (kloostergaarde)

17 juni: open tuinen Weekend; rondleiding door André Bijkerk

zondagmiddag 17 juni gaf André Bijkerk een rondleiding door de Kloostergaarde en vertelde over de bijzondere vaste planten en bomen en over het herstel van de tuin. Kijk hier voor foto’s van de rondleiding en de tuin

6 april: lezing Irma te Kiefte-Brok in Bornse synagoge: “Vitamine G”
vrijdagavond 6 april 20.00 geeft Irma te Kiefte-Brok een lezing in de Bornse Synagoge. Zij was nauw betrokken bij inrichting van de Kloostergaarde en nog steeds bij het onderhoud ervan. In haar lezing legt ze uit hoe de tuin is ingericht en welke gedachten daar achter steken.
10 maart: voorjaarsbeurt en vrijwilligers gezocht
zaterdag 10 maart is de vorst net voorbij, dan gaan we de tuin de grote voorjaarsbeurt geven. Wil u zo nu en dan of regelmatig in onze mooie tuin meewerken, kom kijken wat we doen. Meld u aan via https://www.nldoet.nl/klus/28345 We zijn er van 10.00 tot 15.30.
4 nov natuurdag
op 4 nov doen we mee met de natuurdag; kom ook een dagje werken in onze mooie tuin
zondag 29 okt pompoenen-dag
de groentetuin heeft mooie pompoenen voortgebracht. Daar kun je heerlijke gerechten mee maken. Samen met het theehuis bieden we speciale pompoen-gerechten, recepten en pompoenen
23 sept kennismaken voor vrijwilligers
op 23 sept gaan we aan het werk in de tuin; heeft u belangstelling om ook iets in de tuin de doen; kom langs; zie: 23 sept kennismaken en 4 nov natuurwerkdag
juli 2017
Ook de groentetuin begint er beter uit te zien. Er is ook gewerkt aan composteren; we hebben een grote bak gemaakt waarin het tuinafval gecomposteerd kan worden.
—————————————–
juni 2017:
Ook aan de groentetuin wordt nu gewerkt
De dames Marian Rupert en Marga Vennegoor op Nijhuis zijn met tuinman Meint Bosma en de vrijwilligers Hasib&Hasib begonnen aan onderhoud van de groentetuin. dit jaar eenvoudig, met vooral pompoen en munt als voorbereiding op een tijdige start volgend jaar. Het gaat helemaal biologisch, volgens de perma-cultuur. Daarom ziet u hier en daar karton. Dat gebruiken we als alternatief voor bestrijdingsmiddelen. Voor meer uitleg over permacultuur kijk op Tuin Smakelijk
——————————————–
Mei 2017:
Het grote werk is begonnen
Na de ondertekening van het convenant zijn we begonnen met het voorjaarswerk in de tuin. Fijn dat we op de vrijwilligersdag al een begin hadden gemaakt; maar toch is er nog veel werk verzet doot Bakker&kobessen en diverse vrijwilligers. Gemaaid, veel onkruid gewied. De tuin begint weer toonbaar te worden.
———————————————
April 2017:
CONVENANT VOOR HERSTEL ZENDERENSE SORTIMENTSTUIN GETEKEND

‘Kloostergaarde weer in de zon’

Met de feestelijke ondertekening van het convenant waarin de afspraken om de sortimentstuin weer in oude glorie te herstellen staan omschreven, kwam woensdagmiddag een eind aan een lange periode van onzekerheid. Om uiteenlopende redenen sneuvelden immers reeds eerdere plannen en ideeën hierover. Totdat de Stichting Invulling Stad & Landschap, kortweg SISL, de gemeente Borne, de Dorpsraad Zenderen en last but not least Theehuis de Karmeliet elkaar wél vonden.

————————————————–

Maart 2017: de NLDoet dag was een groot succes; vrijwilligers en Oranjefonds: bedankt

er is een verslag met foto’s